חנות פיזית שמוכרת יותר אינה נבנית רק מבחירת מדפים, מתקני תצוגה או עיצוב שנראה טוב ביום הפתיחה. היא נבנית כך שלקוח שנכנס בפעם הראשונה יבין במהירות מה אפשר למצוא בה, לאן לפנות, מה מתאים לו ואיך לבחור בלי להרגיש מוצף או אבוד.
כדי לבנות חנות שמוכרת, צריך לתכנן את החלל כמסלול קנייה שלם. הכניסה, תנועת הלקוחות, תצוגת המוצרים, השילוט, המידוף ואזור הקופה צריכים לעבוד יחד כדי למשוך תשומת לב, להקל על ההתמצאות ולתת לכל מוצר את המקום הנכון שלו.
לא תמיד הבעיה היא במוצר או בכמות הלקוחות שנכנסים לחנות. לעיתים לקוחות פשוט לא נחשפים למוצרים החשובים, מתקשים להבין את ההבדלים בין האפשרויות או מוותרים כי החלל עמוס מדי ואינו מוביל אותם בצורה ברורה.
במאמר הזה נבחן חמישה סימנים שיכולים לעזור לזהות היכן החנות תומכת בהחלטת הקנייה והיכן היא עלולה לעכב אותה. מחפשים לתכנן חנות חדשה או לשפר חלל קיים? צוות ריג’נסי ישמח לסייע בהתאמת פתרונות תצוגה, מידוף ושילוט לצרכים של העסק שלכם.
סימן ראשון: לקוחות שואלים שוב ושוב איפה נמצא כל דבר
כאשר לקוחות שואלים שוב ושוב איפה נמצאת הקופה, איפה יש מידה מסוימת, היכן מתחיל המבצע או מה ההבדל בין שני מוצרים, לא תמיד מדובר רק בחוסר תשומת לב. לעיתים זו אינדיקציה לכך שהחנות אינה מסבירה את עצמה בצורה ברורה מספיק.
בחנות שמוכרת היטב, חלק גדול מהמידע צריך להיות נגיש עוד לפני שהלקוח פונה לעובד. לא כדי להחליף שירות אישי, אלא כדי לאפשר ללקוח להתמצא, להבין את האפשרויות ולהתקדם בביטחון.
שאלות חוזרות חושפות נקודות חיכוך בחנות
השאלה “איפה זה נמצא?” יכולה להעיד על שילוט לא ברור, חלוקה לא אינטואיטיבית של הקטגוריות או תצוגת מוצרים שלא מובילה את העין למקום הנכון.
השאלה “מה ההבדל ביניהם?” עשויה להעיד שהמוצרים מוצגים זה לצד זה, אך בלי מידע שמקל על השוואה. גם לקוח שרואה כמה אפשרויות מולו לא בהכרח יודע מה מתאים לו, אם אין סדר, היררכיה או הסבר קצר שמסייע לבחור.
כאשר לקוחות שואלים שוב ושוב על מחיר, מבצע, מידות או אפשרויות נוספות, כדאי לבדוק אם המידע נמצא במקום שאפשר לראות ולהבין במהירות.
להפוך את מה שהלקוחות שואלים לשיפור בחלל
במקרים רבים אין צורך לשנות את כל החנות. שינוי של שילוט מחלקה, תגית מדף ברורה יותר, קיבוץ מוצרים לפי שימוש או הצבה של מוצר משלים ליד המוצר המרכזי יכולים לשפר משמעותית את חוויית הקנייה.
כדאי להקשיב לשאלות שעולות ביום יום ולזהות דפוסים. אלו אינן רק שאלות שירות, אלא מידע מעשי על המקומות שבהם תצוגת המוצרים, המידוף או מסלול הלקוח עדיין אינם עובדים בצורה מדויקת מספיק.
סימן שני: החנות מלאה במוצרים, אבל קשה להבין מה חשוב
מגוון רחב יכול להיות יתרון, אך רק כאשר הלקוח מצליח להבין במהירות מה הוא רואה. כאשר כל המדפים בחנות עמוסים באותה מידה, כל המוצרים מקבלים אותה תשומת לב וכל שלט מנסה למשוך את העין, התוצאה עלולה להיות בלבול במקום בחירה.
חנות שמוכרת אינה חייבת להציג פחות מוצרים. היא צריכה ליצור סדר ברור בין מוצרים מובילים, מוצרים משלימים ומלאי שחשוב שיהיה זמין, אך לא בהכרח צריך לעמוד במרכז הבמה.
לא כל מוצר צריך לקבל אותו מקום
יש מוצרים שמושכים לקוחות לחנות, יש מוצרים שמגדילים את סל הקנייה, ויש כאלה שנרכשים בעיקר לאחר שהלקוח כבר מצא את מה שחיפש. תצוגת מוצרים נכונה מביאה את ההבדלים האלה בחשבון.
מוצר חדש, פריט עונתי, מבצע משמעותי או קטגוריה רווחית יכולים לקבל אזור בולט יותר, תצוגה גבוהה יותר או שילוט שמסביר מיד למה כדאי לעצור לידם. לעומת זאת, מוצרים שנקנים רק לפי צורך נקודתי יכולים להיות נגישים וברורים, בלי להתחרות על אותה תשומת לב.
שטח פנוי אינו תמיד שטח מבוזבז
אחת הטעויות הנפוצות בתכנון חנויות היא ניסיון לנצל כל קיר, מעבר ומדף עד הסוף. בפועל, חנות עמוסה מדי עלולה לגרום לכך שאף מוצר לא באמת בולט.
מרווח נכון סביב תצוגה מרכזית מאפשר ללקוח לראות את המוצר, להתקרב אליו, להשוות בין אפשרויות ולהבין מה מוצע לו. גם מעבר פנוי הוא חלק מחוויית הקנייה: הוא מאפשר תנועה נוחה ומונע תחושה שהחנות הפכה למחסן.
תצוגה טובה עוזרת ללקוח לבחור
כדאי לחשוב על כל אזור בחנות דרך שאלה פשוטה: מה הלקוח אמור להבין כאן?
לפעמים התשובה היא “אלה המוצרים החדשים”. במקום אחר היא יכולה להיות “כך בוחרים את המידה המתאימה” או “אלה המוצרים שמשלימים את מה שכבר בחרתם”.
כאשר תצוגת המוצרים בנויה סביב צורך, שימוש או פתרון, ולא רק סביב סדר טכני של ספקים ומותגים, קל יותר ללקוח להתמצא. זהו אחד העקרונות החשובים בדרך לבניית חנות שמוכרת יותר בלי להעמיס על החלל ובלי להעמיס על הלקוח.
סימן שלישי: יש אזורים בחנות שלקוחות פשוט מדלגים עליהם
גם בחנות מסודרת ומעוצבת יכולים להיות אזורים שכמעט לא מקבלים תשומת לב. לפעמים מדובר במדף שנמצא מאחורי סטנד לתצוגה, במחלקה שנמצאת מחוץ למסלול הטבעי או בתצוגת מבצע שאינה נראית מהכניסה.
כאשר לקוחות מגיעים שוב ושוב לאותם אזורים ומתעלמים מאחרים, לא תמיד הבעיה היא במוצרים עצמם. ייתכן שהחנות אינה נותנת לאותם אזורים הזדמנות אמיתית להיראות.
מסלול הקנייה צריך להוביל, לא להכריח
המטרה אינה לגרום לכל לקוח לעבור בכל פינה בחנות. לקוחות מרגישים מהר מאוד כאשר מנסים “לסבך” להם את הדרך.
במקום זאת, תכנון חנות נכון יוצר תנועה טבעית. קטגוריות מרכזיות צריכות להיות קלות לאיתור, המעברים צריכים להישאר נוחים, ותצוגות חשובות צריכות להופיע בנקודות שבהן העין ממילא נעצרת.
כך אפשר לחשוף את הלקוח למוצרים נוספים, בלי לגרום לו להרגיש שהוא הולך לאיבוד בדרך למה שבא לחפש.
בדקו מה רואים בשלושת הצעדים הראשונים
אזור הכניסה הוא אחד המקומות המשפיעים ביותר בחנות. לקוח שנכנס צריך לקבל במהירות תחושה של סדר, כיוון וסיבה להמשיך פנימה.
כדאי לעמוד בכניסה ולבחון מה באמת רואים בשלושת הצעדים הראשונים: האם מדובר בתצוגה ברורה, מוצר מוביל, מסר עונתי או קטגוריה שקל להבין? או שהעין פוגשת עומס של מתלים, אריזות, שלטים ומעברים צרים?
לא כל דבר חשוב חייב לעמוד מיד בכניסה. אבל כל מה שנמצא שם צריך לעזור ללקוח להבין את החנות, ולא ליצור בלבול כבר ברגע הראשון.
לפעמים שינוי קטן משנה את כל החשיפה
הזזה של סטנד, פתיחה של מעבר, שינוי גובה של מדף או העברת מוצר מרכזי לנקודה בולטת יותר יכולים לשנות את הדרך שבה לקוחות מתקדמים בחנות.
לפני שמוסיפים עוד מתקני תצוגה, כדאי לבדוק אילו מהם מסתירים את החלל, אילו אזורים נשארים מחוץ לשדה הראייה ואיפה הלקוחות נעצרים בפועל. חנות שמוכרת יותר היא חנות שיודעת לתת גם לאזורים החלשים שלה תפקיד ברור במסלול הקנייה.
סימן רביעי: החנות נראית טוב ביום הפתיחה, אבל קשה לה להתאים את עצמה לשינויים
חנות אינה נשארת זהה לאורך זמן. מלאי מתחלף, עונות משתנות, קולקציות נכנסות, מבצעים מתחילים וקטגוריות מסוימות תופסות פתאום יותר מקום.
כאשר כל שינוי כזה דורש אילתור, הזזה מסורבלת של מתקנים או העמסת מוצרים במעברים, ייתכן שהבעיה אינה בניהול השוטף אלא בתכנון שלא השאיר מספיק גמישות.
חנות שמוכרת צריכה להשתנות בלי לאבד סדר
תצוגה טובה צריכה לאפשר לעסק לתת מקום למוצר חדש, להבליט מבצע או להרחיב קטגוריה בלי שהחנות תיראה זמנית או עמוסה.
לכן, כבר בשלב התכנון כדאי לחשוב לא רק על מה שנמכר היום, אלא גם על מה שעשוי להשתנות בהמשך. האם אפשר לשנות גובה של מדפים? האם ניתן להחליף שילוט בקלות? האם יש מקום לתצוגה עונתית בלי לחסום מעבר או להעמיס על קיר קיים?
פתרונות תצוגה מודולריים יכולים לסייע בכך, כל עוד הם מותאמים לאופי החנות ולמוצרים שלה. המטרה אינה להזיז הכול כל שבוע, אלא לאפשר שינויים נקודתיים כשיש להם סיבה מסחרית ברורה.
שינוי נכון מתחיל בשאלה מה צריך לקבל יותר תשומת לב
לא כל מבצע מחייב אזור חדש, ולא כל מוצר חדש צריך להשתלט על החנות. לפני שמשנים את התצוגה, כדאי להגדיר מה בדיוק רוצים להשיג: להבליט קטגוריה, לפנות מקום למלאי חדש, להגדיל חשיפה למוצר משלים או לעזור ללקוח להבין הצעה מסוימת.
כך אפשר להימנע משינויים שנראים כמו תגובה מהירה למלאי, ולבנות במקום זאת תצוגה שממשיכה לשרת את מסלול הקנייה.
גמישות אינה תחליף לתכנון
קל לחשוב שיותר מתקנים ניידים או יותר אפשרויות תלייה יפתרו כל בעיה. בפועל, גמישות ללא סדר עלולה ליצור חנות שמשנה את עצמה לעיתים קרובות, אך לא באמת נעשית ברורה יותר ללקוח.
חנות פיזית שמוכרת יותר יודעת להשתנות בלי לאבד את ההיגיון שלה. גם כשהמדפים מתעדכנים, הלקוח עדיין צריך להבין במהירות איפה הוא נמצא, מה חשוב לראות ואיך למצוא את מה שהוא מחפש.
סימן חמישי: העובדים יודעים מה כדאי להציע, אבל החנות לא מספרת את זה לבד
בכל חנות יש ידע שנצבר לאורך היום. העובדים יודעים אילו מוצרים לקוחות קונים יחד, איזה דגם מתאים לצורך מסוים, מה ההבדל בין שתי אפשרויות ואיפה רוב הלקוחות מתלבטים.
כאשר המידע הזה נשאר רק בשיחה עם איש המכירות, החנות תלויה יותר מדי במי שנמצא במשמרת. חלק מהלקוחות יקבלו הסבר מצוין, ואחרים פשוט ימשיכו הלאה בלי לשאול.
כל שאלה שחוזרת יכולה להפוך לחלק מהתצוגה
אם לקוחות שואלים שוב ושוב איזה מוצר מתאים למתנה, מה כדאי להוסיף למוצר מסוים או מהו הדגם המבוקש ביותר, יש כאן הזדמנות לשפר את החנות עצמה.
לפעמים מספיק להוסיף שילוט קצר, ליצור תצוגה לפי שימוש או למקם מוצרים משלימים זה ליד זה. במקום שהלקוח יצטרך להבין לבד איך להרכיב פתרון, החנות יכולה להציג לו אפשרות ברורה כבר מול העיניים.
כך, למשל, אפשר להציג אביזרים ליד המוצר המרכזי, להבליט סדרת מוצרים שמתאימה לצורך מסוים או ליצור השוואה פשוטה בין כמה אפשרויות נפוצות.
תצוגה טובה אינה מחליפה שירות אישי
המטרה אינה להחליף את העובדים או להפוך את החנות למקום שבו הלקוח נשאר לבד. שירות אישי עדיין חשוב במיוחד כאשר מדובר במוצר מורכב, בהתאמה אישית או בהחלטה שדורשת ניסיון מקצועי.
אבל כאשר החנות כבר מסבירה את הבסיס, העובדים יכולים להקדיש יותר זמן לשאלות שבאמת דורשות ליווי. במקום להסביר שוב ושוב איפה נמצא כל דבר או מה ההבדל בין שני מוצרים בסיסיים, הם יכולים לעזור ללקוח לקבל החלטה מדויקת יותר.
חנות שמוכרת גם כשהעובד עסוק
תצוגת מוצרים, מידוף, שילוט וחלוקה נכונה של החלל יכולים להפוך חלק מהידע של העובדים לחלק קבוע מחוויית הקנייה. הלקוח מקבל יותר בהירות, העובדים פנויים יותר לשירות איכותי, והחנות מצליחה להוביל את תהליך הבחירה גם בשעות עמוסות.
זהו אחד ההבדלים בין חנות שמציגה סחורה לבין חנות שמתוכננת באמת למכירה.
לפני שקונים עוד מדף: 5 שאלות שכדאי לשאול על החנות הקיימת
לפני שמוסיפים מתקני תצוגה, מחליפים שילוט או משנים את חלוקת החנות, כדאי לעצור ולבחון את החלל דרך העיניים של הלקוח.
השאלות הבאות יכולות לעזור לזהות אם הבעיה היא בכמות המוצרים, בתצוגה שלהם או בדרך שבה החנות מובילה את הקנייה:
- האם לקוח שנכנס בפעם הראשונה מבין במהירות מה אפשר למצוא בחנות ולאן כדאי לו לפנות?
- אילו שאלות העובדים שומעים שוב ושוב במהלך יום רגיל?
- האם יש אזורים בחנות שמקבלים פחות תנועה או תשומת לב ממה שציפיתם?
- אילו מוצרים נראים כמו מלאי על מדף, במקום כמו פתרון ברור לצורך של הלקוח?
- האם אפשר להתאים את התצוגה למבצע, לעונה או לשינוי במלאי בלי ליצור עומס ובלבול?
התשובות לא תמיד יחייבו שיפוץ מלא. לעיתים שינוי של מיקום, גובה מדף, חלוקת קטגוריה או שילוט יכול לשפר את הדרך שבה לקוחות מתמצאים ובוחרים.
חנות שמוכרת עוזרת ללקוח להבין, לא רק לראות
חנות פיזית שמוכרת יותר אינה בהכרח זו שמציגה הכי הרבה מוצרים. היא זו שמקלה על הלקוח לראות מה רלוונטי עבורו, להבין את ההבדלים בין האפשרויות, למצוא את מה שהוא מחפש ולהיחשף לדברים נוספים בזמן הנכון.
כאשר מסלול התנועה, תצוגת המוצרים, המידוף והשילוט עובדים יחד, החנות אינה רק מקום שבו מחזיקים סחורה. היא הופכת למרחב שמכוון את הלקוח, תומך בהחלטת הקנייה ומאפשר לעובדים לתת שירות במקום שבו הוא באמת נחוץ.
מתכננים חנות חדשה או מרגישים שהחלל הקיים אינו מנוצל נכון? ריג’נסי מסייעת בתכנון פתרונות תצוגה, מידוף ושילוט שמותאמים למוצרים, ללקוחות ולאופן שבו החנות שלכם צריכה לעבוד ביום יום.
שאלות נפוצות
האם חנות קטנה יכולה להציג מגוון רחב של מוצרים בלי להרגיש צפופה?
כן, בתנאי שהמגוון מחולק בצורה ברורה ושלא כל המלאי נמצא באותה רמת חשיפה. בחנות קטנה חשוב במיוחד להבחין בין מוצרים שצריכים להיות בתצוגה מלאה, מוצרים שאפשר להציג מהם דוגמה אחת, ומלאי שנשמר נגיש אך אינו תופס את מרכז החלל. פתרונות מידוף לגובה, תצוגות קיר ותצוגה מתחלפת יכולים לעזור לנצל את השטח בלי לפגוע בתחושת המרחב.
איך יודעים אם כדאי לשנות את החנות או רק לשדרג את התצוגה?
לא כל קושי מחייב שיפוץ. אם הבעיה היא שלקוחות אינם מבחינים במוצרים מסוימים, מתקשים למצוא קטגוריה או לא מבינים הצעה קיימת, לעיתים שינוי של תצוגה, שילוט או מיקום יכול להספיק. שינוי רחב יותר נדרש כאשר המעברים אינם נוחים, הקופה יוצרת עומס, אין חלוקה ברורה לאזורים או שהמתקנים עצמם אינם מתאימים למוצרים ולשגרת העבודה בחנות.
האם כדאי לסדר חנות לפי מותגים או לפי הצורך של הלקוח?
התשובה תלויה באופי העסק ובאופן שבו הלקוחות מחפשים מוצרים. בחנויות שבהן למותג יש משמעות מרכזית, חלוקה לפי מותגים יכולה להיות נכונה. כאשר לקוחות מגיעים בעיקר עם צורך מסוים למשל מתנה, פתרון לבית, מוצר לעונה או מוצר בטווח מחיר מסוים, תצוגה לפי שימוש עשויה להקל עליהם לבחור. לעיתים הפתרון הנכון הוא שילוב בין השניים.
איך משלבים שילוט בחנות בלי ליצור עומס חזותי?
שילוט יעיל צריך קודם כול לתת תשובה ברורה: איפה נמצאים, מה מוצאים כאן או מה חשוב לדעת על מוצר מסוים. במקום להציף את החלל במסרים, עדיף ליצור היררכיה: שילוט גדול לקטגוריות ולאזורים, שילוט ממוקד למבצעים או לתצוגות מרכזיות, ומידע קצר ליד מוצרים שבהם הלקוח צפוי להתלבט. כאשר לכל שלט יש תפקיד ברור, הוא עוזר להתמצא במקום להתחרות על תשומת הלב.
מתי נכון להתייעץ עם איש מקצוע לתכנון חנות?
כדאי לפנות לייעוץ כבר לפני רכישת מדפים ומתקני תצוגה, במיוחד בפתיחת חנות חדשה, במעבר לחלל אחר או כאשר רוצים לשנות את אופן הצגת המוצרים. תכנון מוקדם יכול לעזור להתאים את הפתרונות לגודל החלל, לסוג הסחורה, לתנועה הצפויה של לקוחות ולשינויים עתידיים במלאי או בקולקציות.


